Å velge billigste alternativ kan ikke bare bli dyrt. Det kan også være direkte farlig. Her er tipsene som gir deg trygge og varige løsninger for deg og de du er glad i.
Er du også på jakt etter et lekkert glassrekkverk? Da gjelder det å passe nøye på at du faktisk får den kvaliteten du skal ha. Nylig måtte nemlig Glass og Fasadeforeningen advare mot at flere aktører markedsfører og selger glassrekkverk som ikke tillates brukt i Norge. Og dette er definitivt ikke regelrytteri.
I verste fall kan det føre til varige fysiske skader eller at folk omkommer.
Det er altså svært gode grunner til at Norge og Europa har strenge krav til hva et rekkverk skal tåle, hvilken type glass som kan benyttes, og ikke minst hvordan glasset skal festes. Her forklarer vi hva du skal se etter så styrer unna bomkjøpene.
Billige rekkverk kan være livsfarlige!
– Det hjelper ikke om et rekkverk ser bra ut hvis det ikke tåler vær og vind, eller makter å sikre deg eller dine kjære om uhellet skulle være ute, sier Ronnie Pedersen fra den norske produsenten Veranda.
Et rekkverk som bryter sammen på grunn av ytre påkjenninger kan ganske enkelt være livsfarlig, så det er definitivt ikke her du skal spare penger, sier han.
– Dette er også grunnen til at vi i Veranda ikke tar snarveier på dette området. Vår egen fabrikk i Bergen gir oss full kontroll på produksjonen, og vi kan derfor garantere at alle våre aluminiumsrekkverk er konstruert i henhold til de norske reglene, som forøvrig er de strengeste i Europa. Resultatet er rekkverk du kan stole på vil holde, både i dag og i årene som kommer, sier Pedersen.
SE HVORFOR ALUMINIUM ER BEST: Sterkt, solid og helt vedlikeholdsfritt!
Derfor må glasset være laminert
– Et absolutt minstekrav til glass i rekkverk er at det skal være laminert, omtrent slik som frontruten på bilen din, sier Pedersen. I praksis får du da to lag med glass med en PVB folie imellom. Poenget med det laminerte glasset er at det vil henge sammen selv om det knuser. Dermed vil du være sikret slik at personer, og ikke minst barn som leker på balkongen, ikke vil falle utfor om uhellet først er ute.
– Til sammenligning vil glass som ikke tilfredsstiller kravene kunne gå i tusen biter og «forsvinne» når de blir utsatt for en ytre påkjenning. Det er ingen hyggelig tanke, sier Pedersen. Husk at selv når det bare er et par meter ned fra balkongen, er det ingen som kommer uskadet fra et slikt fall.
Må tåle norske forhold
– Vi kommer ikke utenom at hovedutfordringen med mange av de rimeligste løsningene er at de blir produsert i lavkostland med et helt annet klima enn vi har her til lands. Resultatet er dessverre at du risikerer rust og misfarging på selve rammeverket, samtidig som du raskt kan få store problemer med stygge og ødelagte glassflater.
– Selv der de rimelige glassene faktisk er laminert, vil mange som har slått til på «et bra tilbud» kunne oppleve at glasset raskt blir stygt og hvitt, sier Pedersen. Dette er et fenomen som kalles delaminering, og oppstår som regel fordi glasset er av dårlig kvalitet eller hvis det har vært en produksjonsfeil.
Problemet er at slike feil ikke kan repareres. Den eneste medisinen blir derfor å bytte glassene, og det blir fort en kostbar affære.
– Nå er det jo slik at feil kan oppstå hos alle produsenter. Spørsmålet blir imidlertid hvem som skal ta regningen. Min påstand er at det da vil være lettere å henvende seg til en norsk aktør som forholder seg til norske reklamasjonsregler, i stedet for å måtte ta kampen mot en utenlandsk nettbutikk, sier Pedersen
Hans klare anbefaling til alle som vil ha en trygg og problemfri hverdag er derfor enkel:
– Velg alltid en seriøs leverandør som bruker glass fra norske leverandører. Da er du trygg på at glasset er produsert i henhold til norske forhold og krav, og har i tillegg en seriøs aktør å forholde deg til om uhell skulle oppstå.